Občania dnes od 7.00 h rozhodujú o zložení regionálnych samospráv

14.11.2009 Celý región

Bratislava 14. novembra (TASR) - Otvorením volebných miestností sa dnes o 7.00 h začali na celom území Slovenska voľby do orgánov samosprávnych krajov.
Predsedov ôsmich vyšších územných celkov (VÚC) a poslancov krajských zastupiteľstiev si vyberá približne 4.352.780 oprávnených voličov, ktorí svoje volebné právo môžu využiť do 22.00 h v 5902 volebných okrskoch.
Voliť dnes môžu všetci občania SR a cudzinci, ktorí majú trvalý pobyt v obci na území samosprávneho kraja a najneskôr dnes dovŕšili vek 18 rokov.
K voľbám do VÚC by malo pristúpiť približne 320.000 prvovoličov, teda tých, ktorí sa na týchto voľbách ešte nezúčastnili. Tých, ktorí nevolili zatiaľ vôbec, by malo byť asi 30.000.
O post šéfa VÚC sa uchádza 56 kandidátov, o poslanecké mandáty má záujem viac ako 3400 uchádzačov. Občania môžu svoj hlas odovzdať jednému kandidátovi na predsedu samosprávneho kraja, na hlasovacom lístku pre voľbu poslancov do zastupiteľstiev označia taký počet kandidátov, aký má byť v danom volebnom obvode zvolený. Zakrúžkovať môžu aj menší počet kandidátov, vždy však aspoň jedného, inak bude hlasovací lístok neplatný.
Priebežné neoficiálne výsledky volieb by sa mali objaviť na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke Štatistického úradu SR dnes po 22.00 h. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj zverejní príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku Ústredná volebná komisia.
V tých krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu VÚC nezíska v prvom kole absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov, sa bude 28. novembra konať druhé kolo. Postúpia doňho dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov v prvom kole.
Na pokojný priebeh volieb do orgánov samosprávnych krajov bude dohliadať asi 2000 policajtov.
 

Vyberte región